tekens aan de wand

Spel van de ruimte

Aan de rand van het stadje Weil am Rhein, een voorplaats van de Duitse kant van Basel liggen de gebouwen van de  meubelfabriek Vitra. De gebouwen zijn door verschillende vermaarde architecten ontworpen. De Japanse architect Tadao Ando werd gevraagd er een klein congrescentrum bij te bouwen. Hij aanvaardde de opdracht slechts op voorwaarde dat hij het midden in een naastgelegen boomgaard mocht bouwen en dat die kersenboomgaard zou gespaard blijven. Slechts drie bomen moesten wijken. Van alle drie heeft Ando een bladafdruk bewaard in de betonnen tuinmuur die hij dwars doorheen de boomgaard plaatste. Op een vernuftige wijze speelt Ando hier hetzelfde spel met de ruimte. De muur geeft niet alleen vorm aan een tuin, hij bepaalt ook de loop van het pad. Ando laat de bezoekers die het gebouw naderen langs de muur lopen zodat rechts van hen steeds de openheid van de tuin ligt. Men dient de ruimte van de tuin ook hier dus te bekijken en niet direct te betreden. Ook ziet de bezoeker dat de tuin maar een deel is van de hele boomgaard, die op zijn beurt weer omsloten wordt door een bos, dat doorloopt op de heuvels die de Rijnvallei omsluiten, waar de grote stad Basel ligt, waar drie landen bij elkaar komen, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland.

   
© 2006-2011 Copyright Michel Lafaille - alle rechten voorbehouden